1. Aducerea la cunoştinţa enoriaşilor, de către slujitorii lăcaşului de cult, pe timpul desfăşurării manifestărilor religioase, a unor reguli minimale ce trebuie respectate în biserică/mănăstire/casă de oaspeţi etc., în vederea prevenirii incendiilor, cât şi privind modul de comportare pe timpul producerii unui incendiu, în scopul păstrării calmului, evitarea panicii şi producerea de accidente în timpul evacuării construcţiei incendiate.
  2. Accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult se permite în limita capacităţii acestuia, în scopul evitării producerii de accidente.
  3. Se menţin uşile de acces/evacuare în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. În condiţiile unui număr foarte mare de participanţi, se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber.
  4. Parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros ori a autocarelor şi microbuzelor se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale serviciilor profesioniste ori voluntare pentru situaţii de urgenţă la un eventual incendiu.
  5. Se asigură supravegherea sobelor şi a celorlalte mijloace, cu sau fără acumulare de căldură din lăcaşul de cult, pe toată durata funcţionării, şi întreruperea alimentării acestora înainte de începerea slujbelor religioase cu public numeros.
  6. Amplasarea mijloacelor de încălzire se face la distanţe de siguranţă faţă de elementele de construcţie, decorurile sau mobilierul combustibile.
  7. Utilizarea focului deschis în exterior, pentru diferite activităţi gospodăreşti executate la nivelul lăcaşului de cult (igienizare, arderea gunoaielor etc.), se va face doar în locuri special amenajate, aflate la distanţe de siguranţă, astfel încât să se elimine pericolul de propagare a focului la construcţii sau depozite de fân, furaje, şi doar pe timp fără vânt, activităţile respective fiind supravegheate pe toată durata şi având asigurate, la faţa locului, pentru eventualitatea că focul scapă de sub control, mijloace suficiente şi adecvate de stingere a incendiului, iar jarul rezultat se va stinge complet, la terminarea activităţii.
  8. Se asigură amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori etc., de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip/apă şi se supraveghează pe toată durata menţinerii aprinse a acestora.
  9. Pe timpul desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros se evacuează, din interiorul lăcaşului de cult, covoarele, mochetele, scaunele şi băncile nefixate ferm de pardoseală.
  10. Se instruiesc persoanele cazate în spaţiile destinate primirii oaspeţilor din incinta lăcaşului de cult sau aparţinând de acestea, precum şi persoanele cu sarcini de supraveghere, pentru cunoaşterea şi respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalaţiilor electrice, a sistemului existent de înştiinţare/alarmare în caz de incendiu, utilizarea focului deschis, cât şi interdicţia privind fumatul.
  11. Se asigură întreţinerea corespunzătoare, verificarea periodică şi remedierea tuturor defecţiunilor de la mijloacele de primă intervenţie, instalaţiile de stingere, instalaţiile electrice, sistemele de încălzire utilizate, coşurile de fum etc., de către personal autorizat.
  12. Se vor asigura mijloace de apărare împotriva incendiilor, rezerve de apă şi posibilităţi efective de utilizare a acesteia cât şi instruirea corespunzătoare a întregului personal, pentru declanşarea cu maximă operativitate a activităţii de intervenţie pentru stingerea unui eventual incendiu izbucnit, cu forţe proprii, mai cu seamă în cazul acelor obiective izolate, amplasate la altitudine ori la distanţe mari faţă de servicii de urgenţă voluntare sau profesioniste.

 

În cazul producerii unui incendiu, se acţionează de urgenţă pentru:

  • evacuarea tuturor ocupanţilor lăcaşului de cult, precum şi a bunurilor importante adăpostite;
  • anunţarea incendiului la numărul de apel unic 112;
  • intervenţia operativă şi stingerea incendiului cu mijloacele de primă intervenţie.

 

REGULI DE PREVENIRE A INCENDIILOR LA UTILIZAREA LUMÂNĂRILOR SAU A CANDELELOR

  • În gospodăriile cetățenești se produc şi incendii datorită utilizării necorespunzătoare a lumânărilor și a candelelor. Flacăra acestora este mică, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie tratată cu seriozitate.
  • Asiguraţi-vă că lumânarea sau candela stă vertical şi că este fixată într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să lase să cadă picături de ceară fierbinte.
  • Nu lăsaţi lumînările sau candela aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea. Cel mai bine este să le stingeţi pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră.
  • Amplasaţi întotdeauna lumânările sau candela pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură. Vasele metalice în care sunt fixate lumânările sau candela pot topi suprafeţele din material plastic pe care sunt aşezate.
  • Nu vă aplecaţi asupra lumânărilor – s-ar putea să vă ia foc părul sau hainele.
  • Nu amplasaţi lumânările sau candela aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare).
  • Aveţi grijă să nu amplasaţi lumânările sau candela aprinse în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii.
  • Stingeţi întotdeauna lumânările sau candela, înainte de a le muta.
  • Utilizarea unui dispozitiv de stins lumânări este o variantă mai sigură decât suflatul asupra lor, această modalitate din urmă putând duce uneori la împrăştierea de ceară topită şi scântei.
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support