Apariția primei ediții a cărții Etnografie din Transilvania scrisă de prestigiosul etnograf român Valer Butură, carte tipărită sub egida Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba, a stârnit mult interes nu numai în rândul instituțiilor de profil și al specialiștilor ci și în rândul unor asociații și ansambluri folclorice pentru care această publicație reprezintă un adevărat manual de bune practici în activitatea pe care o desfășoară.
La invitația Primăriei comunei Fărău,reprezentata de d-nul primar Stoia Ștefan și a Asociației ,,Cununa Fărăului” din Fărău, lucrarea Etnografie din Transilvania a fost prezentată comunității locale de aici, în data de 6 septembrie 2018, începând cu ora 11:00. Evenimentul a avut loc la Expoziția Etnografică din Fărău unde cu acest prilej artiștii amatori din cadrul Ansamblului ,,Cununa Fărăului”, coordonați de Ioana Ofelia Ilea și Sorin Goga, au valorificat scenic printr-un scurt spectacol, o parte din conținutul lucrării.
Programul zilei a mai cuprins prezentarea de către d-naViorica Ciorei, custodele expoziției etnografice, a portului popular din zonă și a obiectelor aflate în colecția expoziției, multe din acestea regăsindu-se descrise și în lucrarea Etnografie din Transilvania, lucrare ce a fost prezentată celor prezenți de către scriitorul Cornel Nistea,Felicia Colda, responsabilă de proiect și Daniela Floroian, îngrijitor de ediție.
În finalul activității a avut loc un moment festiv în care au fost decernate premii și diplome de către Primăria Fărău prin domnul primar Ștefan Stoia și de către Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba prin domnul manager Silvan Stâncel,domnișoarei Daliana Maria Moldovan,fiică a satului Fărău, şefa de promoţie a Colegiului Naţional Militar ,,Tudor Vladimirescu” din Craiova. Media cu care a absolvit cei patru ani de studiu a fost 9,66, iar la finalul clasei a XII-a i s-a acordat Premiul „General de divizie Florin Ţenescu (şef de promoţie în 1902)”. Daliana Maria este ”boboc” la Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Facultatea de Inginerie Marină, specializarea Navigație, hidrografie și echipamente navale, unde a fost admisă cu media 9,50.
Activitatea ce s-a desfășurat la Expoziția Etnografică din Fărău a fost organizată de Consiliul JudețeanAlba,reprezentată de d-nul vicepreședinte Dumitru Fulea , primăria Fărău, reprezentata de d-nul primar Stoia Ștefan,Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba,reprezentată de d-nul manager Silvan Stâncel , Asociația ,,Cununa Fărăului” din Fărău,reprezentata de d-na profesor Ilea Ofelia,Parohia ortodoxă Fărău prin preot Cristian Argatu.
Expoziția etnografică a comunei Fărău este organizată sub forma unei gospodării tradiționale, cu casă de locuit și anexe, iar de-a lungul timpului și-a câștigat o mare popularitate prin numeroasele evenimente culturale și emisiuni televizate realizate aici. Astăzi expoziția face parte din patrimonial turistic al județului Alba fiind unul dintre obiectivele turistice cu care comuna Fărău se mândrește.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support